Indsigter fra Caminoen

Af Mike Metras
Indsigterne er citater fra Some Camino de Santiago Insights af Mike Metras på www.WorksAndWords.com. Teksten af disse indsigter er essensen af Mikes seneste bog Walking Life: Meditations on the Pilgrimage of life, som kan købes på hans hjemmeside.

Oversat af Mikael Hoffmann


For at få ting til at ske, må du bevæge dig…..
Det gælder både internt og eksternt. Med dine forhold og dit arbejde.

*  Lær din egen vej at kende - og gå den selv
Lad være med at gå den vej, som andre fortæller dig, medmindre du er enig med dem.
Gå din egen vej.
Hvis nogen vil have dig til at følge en anden vej end dén, som du føler er rigtig, så følg dit hjerte. Alt andet vil kun skabe smerte eller dét, der er værre.

*  Respekter andres ret til at gå deres egen vej
Tillad andre at gå deres egen vej som de ser den, og ikke som du vil have det.
Eller endnu værre: Lad være med at tvinge dem til at gå den vej, som du mener er rigtig. Du kan fortælle dem om din vej, men lad andre gå deres egen vej.
Der er ikke noget i vejen for at du kan følges med dem et stykke, eller at de kan følges med dig, men husk at vende tilbage til jeres egen vej i rette tid.

*  Gå i dit eget tempo
Hvis du går i en andens tempo eller på en andens vej i for lang tid, vil du få vabler og/eller muskelproblemer, eller dét der er værre.

*  Respekter andres ret og behov for at gå i deres eget tempo
Når nogen er ude af trit med dig, så kom ind i deres takt eller slip dem. Du vil helt sikker mødes med dem på et tidspunkt længere nede af sporet - hvis det er meningen. Hvis du forsøger at nedsætte nogens fart eller at sætte mere fart i dem, så vil du forårsage skade og smerte for jer begge.

*  En gang imellem bør du tilpasse dit tempo til andre
Tilbring noget af din tid med andre, som ikke går i samme tempo som dig. Bagefter vil du vende forfrisket tilbage til dit eget tempo.

*  Gå så langsomt, at du kan dufte blomsterne og høre fuglene
Vær altid opmærksom på alt hvad der foregår rundt omkring dig. Det er hårdt at gøre, hvis du bruger alle dine ressourcer på at komme videre til hvor du vil hen, eller hvis du går så hurtigt at alt hvad du passerer er utydeligt og uklart.

*  Stop nu og da op og duft til blomsterne
Sørg for at få nogle pauser hvor du nyder omgivelserne mens du går igennem dem. Du behøver ikke at bevæge dig hele tiden.

*  Hold ofte pause under et træ eller på en flodbred
Ligesom i foregående note så behøver du ikke at bevæge dig fremad hele tiden. Det kan hjælpe dig på din tur hvis du stopper længe nok til at regenerere dig selv. Faktisk er det nødvendigt på lange gå-dage. Et kvarters blund under et træ kan godt give dig et par timers ekstra gå-tid.

*  Tag dig tid til at lære folk omkring dig at kende
Enhver er unik. Tag dig tid til at lære dem at kende og nyde deres selskab - og giv dem lov til at lære dig at kende og nyde dit selskab. Hvem ved, måske finder du en god ven?

*  Tag en gang imellem kontakt med fremmede
Måske møder du nogen, som har samme ideer som dig. Måske bringer du glæde ind i en andens kedelige liv. Måske ønsker du aldrig at tale med dem mere. Og måske begynder her et livslangt venskab. Du ved det ikke, inden du har indledt en kontakt.

*  Fortæl andre om dine hensigter
Uanset om du har noget du vil have andre til at hjælpe dig med eller du bare har lyst til at snakke, så manipuler ikke andre ind i det. Fortæl frit om dine hensigter så de ikke behøver at gætte på hvad du vil. Og hvis du ikke selv kender dine hensigter, så vil det være en god ide at du får lavet dit hjemmearbejde inden du forstyrrer andre……

*  Tag kun med, hvad du har brug for
Ekstra bagage betyder ekstra slid på alting, dine sko, dine fødder, dine ben, dit åndedræt, dit hjerte, dig selv. Hvis der er noget, du ikke har brug for, så se at komme af med det…

*  Vær altid åben for hvad der end sker
Mens du vandrer, mens du sidder, mens du spiller, mens du spiser, mens du sover, altid, lyt til hvad Universet (Gud) fortæller dig, uanset hvad kilden er.
Lyt til alle og alt, og hør hvad der bliver givet til dig, hvad du bliver spurgt om.
Og når du hører hvad der siges eller spørges om, så skal du reagerer og handle på det. Gør det uden at stille spørgsmålstegn ved det. Det er en gave, som skal påskønnes. Universet vil nogen gange sende dig af sted på vanskelige veje og i en byge af kugler. Forvent det og vær forberedt. Men hold godt udkik efter de langsomme mål, der er nemme at ramme. Der er faktisk flere af dem, end vi normalt vil indrømme.

*  Tag regler med et gran salt
Regler, ligesom pile og muslingeskaller langs Camino-ruten, er guider der skal lede dig ned gennem et bestemt spor, for at holde orden blandt de tusinder, der går Caminoen hver måned. Men de er kun guider. Hvis du har brug for at tage bussen gennem et industriområde, så gør det.

*  På en varm dag skal du vaske hele din hoved i hver eneste fontæne du passerer
Ligesom at fjerne overflødige kilo fra bagagen eller at tage et hvil under et træ, så kan dette lægge adskillige mil til din vandring.

*  Vær lige så romantisk som du tror at du er
Det er helt sikkert sjove og smukke ting i livet, men livet er på ingen måde ”åndssvagt”, som nogen kalder romantik. Vær dit romantiske jeg. Lad dine følelser udfolde sig. Hvis der er nogen, der har et problem med det, er det deres eget problem.

*  En gang imellem skal du gå ind for dig selv, lukke døren, og lytte til dig selv og din Gud indeni dig
Brug den tid du har brug for, men husk at komme ud igen og vær sammen med resten af os nu og da.

*  Universet, Gud, vil give dig hvad du har brug for
Men hun vil gøre det når HUN finder det passende, ikke når DU finder det passende

*  Lyt omhyggeligt til andre
Lyt ikke kun til dem, som du anser for at være dine venner, men lyt til alle.
Ethvert menneske ved noget, som du ikke ved. Så kun fra dette grådige perspektiv er der et væld af informationer og visdom, som du kan få, bare ved at lytte.
Men mere på linie med Caminoens ånd deler vi alle noget af det Ophøjede i os og ER det ophøjede. Så enhver, også dem du ikke kan holde ud, har noget Ophøjet at dele med dig. Forsøg at lytte til det.

*  Begå fejltagelser
Hvis du ikke begår fejltagelser, forsøger du ikke hårdt nok. Risikoen er, at du gør alt for lidt. Hvis du lader frygten for at begå fejltagelser styre dig, kan du forledes til ikke at gøre noget som helst, hvilket er en af de allerstørste fejltagelser. Bare GØR noget….

*  Når du siger ”nej”, kan nogen blive såret af det
Men hvis du siger ”nej” for at være tro mod din egen overbevisning og retning i livet, så hav tillid til, at Universet løser problemet for de andre med dit ”nej”.

*  Gør ting på en blid, betimet måde
På Caminoen er der altid soveplads ved dagens slutning. Alligevel er der nogle vandrere der ødelægger dag efter dag ved at skynde sig at komme frem til det næste stop for at være sikre på at få en seng. Og måske ankommer de ved middagstid eller klokken 13 og sidder måske bare på herberget resten af dagen. Slap af og nyd blomsterne. Og lad Universet sørge for dig. Det vil det! Måske får du oven i købet en seng i den bløde halm i en lade.

*  Det er OK at gå tilbage
Uanset om vi går, kører eller lever vores liv, så nægter vi ofte at gå tilbage, når vi én gang har passeret noget på vejen. Gå tilbage! Det skader ikke – måske fører det til ingenting, men det kunne også lede til nogle fantastiske oplevelser og spændende opdagelser.

*  Hold afstand mellem dig og dem, der vandrer i nærheden af dig
Giv dem, der går foran dig eller ved siden af dig plads. Gå ikke i en stor bunke. Hvis du kommer for tæt på, ser du måske ikke de løse sten eller hullet i vejen før det er for sent og falder i. Hvis du er endnu mere uheldig kan du risikere at trække andre med dig i faldet.

*  Stop altid ved den første bar du møder
Måske er der ikke nogen længere fremme i meget lang tid.
Det er aldrig sjovt hvis du først kan drikke din morgenkaffe klokken 14. Når muligheden er der og det er noget du vil have, erkend det og reager på det. Hold dig ikke tilbage, mens du venter til det er alt for sent – måske bliver det aldrig tilgængeligt igen.

*  Du kan gå hvor som helst med ét skridt ad gangen
Flere gange var jeg træt og mine fødder gjorde ondt. Men jeg huskede altid at tage ét skridt ad gangen. Hvert eneste skridt lagt sammen med de andre gjorde at jeg nåede mine dagsmål hver eneste dag. Jeg gik 950 km (580 miles) et skridt ad gangen. Jeg gik i alt 2 millioner skridt.

*  For lige at gentage: GÅ
Du kommer ingen vegne indtil du starter med at gå, så gå og nyd livet og lev og elsk.

Buen camino!
Lev længe og godt!


Se ogsĺ videoen med indsigterne pĺ http://youtu.be/s03GJuhso5o